Una Diada 2.0

Avui se celebrarà el que segons totes les previsions serà una Diada històrica. A més dels tradicionals actes commemoratius que es convoquen arreu dels municipis i ciutats de Catalunya, el principal esdeveniment del dia tindrà lloc a la tarda, amb la multitudinària manifestació que recorrerà alguns dels principals carrers de Barcelona.

De grans manifestacions per la Diada Nacional de Catalunya en podem trobar unes quantes de significatives, començant per la de 1977. Al marge de les reivindicacions de cada moment històric, en cadascuna d’elles –com acostuma a passar amb qualsevol manifestació- ha existit un fet comú que es repeteix una i altre vegada: la comptabilització del número d’assistents, mai coincident, segons les xifres vinguin dels organitzadors o dels cossos de seguretat.

Sigui com sigui, la d’avui serà especial pel paper dinamitzador que han tingut les noves tecnologies i les xarxes socials. Avui serà possible dibuixar un mapa d’assistents amb dispositius mòbils geolocalitzats, es podran fer estadístiques sobre el número de tweets i missatges vinculats amb la convocatòria, i es podran mesurar altres paràmetres com el seguiment i repercussió de la manifestació mitjançant les connexions a determinades webs gràcies.

De la mateixa manera que avui dia és possible conèixer quantes visites rep un bloc, d’on provenen, quin ha estat el dispositiu emprat per connectar-se, el navegador que s’ha fet servir, a quina hora s’ha fet i moltes altres dades, a l’hora d’oferir les estadístiques relatives a l’acte d’avui haurien de contemplar aquestes mètriques. És a dir: afinar al màxim en l’assistència física però també contemplar el seguiment virtual.

 

El seguiment virtual de la manifestació es pot fer de diverses maneres. Twitter serà, en aquest sentit, la gran protagonista, mitjançant els hashtags específics #FreedomCatalonia, #11s2012, o els més genèrics #Catalunya o #DiadaNacional, entre altres.

Així mateix, la web 11s2012.cat també possibilita fer un detallat seguiment, recopilant tant les piulades que es vagin produint com les fotografies que es vagin incorporant al seu perfil d’Instagram. I també destaca la web Catalansalmon, una iniciativa que permetrà participar de la manifestació ni que sigui virtualment.

Demà, però, viurem la tradicional guerra de xifres de diaris i mitjans de comunicació. Cadascú buscarà manipular la realitat a la seva manera, malgrat que disposem d’eines que ens permetrien conèixer l’autèntica repercussió d’un acte tant transcendent com el d’avui.

Paradoxalment, les noves tecnologies ens ofereixen la possibilitat de conèixer què passa en la realitat física. Una altra cosa és que estem disposats a aprofitar o no el que serà una autèntica Diada 2.0.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s