Turisme, enoturisme, xarxes socials i estratègies 2.0

5es Jornades de la Penedesfera (33)

El passat cap de setmana es van celebrar les 5es Jornades de la Penedesfera, la trobada anual dels blocaires de les comarques de l’Alt i el Baix Penedès, l’Anoia i el Garraf, a les Bodegues Vallformosa de Vilobí del Penedès. Sota el lema “e-Turisme”, van ser dos intensos dies dedicats a situar el focus d’atenció en les potencialitats de creixement del turisme en general, i l’enoturisme en particular en territori penedesenc.

El missatge de rerefons de totes les ponències va ser coincident: la necessitat de dissenyar una oferta especialitza i diferencial, d’avançar cap a la creació de marca, de la importància del treball col·laboratiu en el què tots els agents (ja siguin públics o privats) participin d’un projecte i objectius comuns, i de les interessants perspectives i possibilitats de desenvolupament del sector turístic i enoturístic del territori. Malgrat l’actual context de crisi econòmica, la coincidència en la visió de l’escenari general era total: ara més que mai és fa necessari aprofitar les potencialitats i els recursos turístics del territori, valorar i apostar pels seus elements diferencials respecte d’altres territoris i dissenyar un producte de qualitat que ajudi al seu posicionament i expansió.

Vinyes Baix Penedes

L’assoliment d’aquests objectius passa per la condició indispensable de construir un producte atractiu. Però també és peça bàsica en les seves opcions d’èxit el saber-lo fer arribar als usuaris potencials. Per això, cal acceptar i entendre que l’actual consumidor ha experimentat importants canvis, transformant-se en un consumidor que sap el que vol, el que busca i on trobar-lo, que comparar i es documenta abans de prendre’n una decisió, i que també expressa i comparteix les seves opinions i la seva experiència. En última instància, es converteix en un agent de gran importància a l’hora de contribuir a difondre les bondats d’allò que se li ofereix. El consumidor (o el client, o el turista) actual, a diferència de temps passats, ja no és un subjecte passiu que es limita a rebre impactes publicitaris. Ara és un prosumer, un consumidor amb un alt grau de coneixement dels productes i serveis que es troben en el mercat, i que, a més, actua com a generador d’informació.

Davant d’aquest escenari, és de vital importància entendre quin és el paper que juguen les noves tecnologies. Qualsevol empresa, negoci o sector d’activitat ha d’incorporar internet i la xarxa a les seves estratègies si no vol quedar marginat davant d’aquells competidors que sí ho estan fent. La web 2.0 ofereix canals de gran efectivitat que no només actuen com a via de difusió i promoció de productes i serveis, sinó que, i això és de vital importància, permeten dialogar, conversar i escoltar als clients.

https://i0.wp.com/www.kanlli.com/brandingcrowds/wp-content/fotos/Turismo2.0-Kanlli.jpg

Imatge: www.kanlli.com

Les xarxes socials, també en l’àmbit empresarial, són un poderós amplificador de tot allò que té a veure amb el nostre producte. “Els mercats són converses”, explica el Manifest Cluetrain, document que recull gran part de la ideologia en la qual se sustenta internet. I en aquestes converses potser que el que es digui d’allò que estem oferint sigui positiu (situació ideal) o negatiu (situació a corregir). Per això és tant important que tinguem presència en les xarxes socials, escoltar i monitoritzar el que es diu sobre la nostra marca, reconèixer i agrair els comentaris que ens són favorables, i detectar, gestionar a intentar reconduir aquells que ens puguin perjudicar. Aplicar, en definitiva, una correcta i planificada política de “reputació online” i mimar la nostra “identitat digital”.

El paper de les xarxes socials en l’actual entorn per a empreses, institucions i qualsevol altre tipus d’organització productiva –i el sector turístic n’és un bon exemple- s’ha de contemplar com a element clau en qualsevol estratègia promocional. L’efecte multiplicador de la xarxa i la viralitat generada pels comentaris que els consumidors comparteixen són molt més efectius que qualsevol altre campanya publicitària tradicional. Un 70% dels actuals usuaris valoren més les opinions d’altres usuaris que les informacions de les pròpies empreses. Un percentatge que evidencia la necessitar de prestar la màxima atenció a la nostra presència en xarxes socials. Els nous consumidors, habituats i familiaritzats amb els entorns vinculats amb les noves tecnologies se serveixen d’internet amb naturalitat i coneixement. I és aquí, en el terreny de joc que delimiten les pantalles, on acaben decidint si opten per un tipus de producte o un altre.

Per aquesta raó, és imprescindible ser present en aquells espais on es pot trobar, contactar, dialogar, conversar i escoltar als nostres clients, rastrejar la seva presència en xarxes socials (horitzontals i verticals), i donar-los a conèixer el que pretenem oferir-los amb actitud proactiva però no intrusiva, i aplicant les accions adients per crear comunitat i engagement. I per suposat, i per sobre de tot, intentar captar-los amb productes o serveis de la màxima qualitat.

Si les nostres accions es regeixen per aquests paràmetres, no només aconseguirem fidelitzar als clients, reforçar el nostre prestigi i millorar la projecció externa de la nostra marca, sinó que, a més, serà aquest mateix client satisfet amb el nostre producte qui es convertirà en el nostre millor agent i prescriptor.

Cal tenir en compte, però, que si bé la presència en xarxes socials (la creació d’una identitat 2.0) és una de les peces claus per assolir l’èxit en l’actual context, també és necessari fer-ho de la forma adequada. No és suficient amb estar present en determinats espais, sinó que la nostra activitat ha d’obeir a una anàlisis prèvia, a un estudi i definició d’uns objectius, a un acurat disseny d’una estratègia comunicativa.

De la mateixa manera que entenem indispensable elaborar un pla d’actuació a l’hora d’engegar un projecte, és imprescindible fer-ho a l’hora d’incorporar-nos al territori d’internet. Què busquem? Quins són els nostres objectius? Quins recursos necessitem? Com avaluarem els resultats de les nostres accions? En definitiva, quina és la nostra estratègia?

https://i0.wp.com/www.marketingdirecto.com/wp-content/uploads/2011/04/social3.jpg

Imatge: www.marketingdirecto.com

Tornant a l’exemple del sector turístic penedesenc en general, i el del Baix Penedès en particular, l’actual conjuntura ofereix una magnífica oportunitat per a que tots els agents del sector, treballant de manera coordinada, siguin capaços d’aprofitar els abundants i variats recursos turístics de la comarca: de la gastronomia al patrimoni, de la cultura a l’oferta de sol i platja, de les activitats i el turisme familiar a l’enoturisme, del termalisme a l’entorn natural… Un catàleg que pocs territoris poden presentar i amb el qual es pot dissenyar una oferta de gran qualitat i capacitat competitiva.

El Baix Penedès té una gran oportunitat per impulsar un dels seus principals actius: el turisme. Per aconseguir-ho, cal apostar per la creació d’un producte diferencial, especialitzat i amb capacitat de segmentació, la qual cosa el permetria posicionar-se respecte d’altres territoris i competidors. Treballar en el disseny de plans de col·laboració dels quals tots els agents –públics i privats- participin i se sentin implicat (la suma i la complementarietat sempre serà més forta i rica que les iniciatives aïllades i individuals). I dissenyar estratègies de promoció aprofitant les eines i el potencial comunicatiu que internet, les noves tecnologies i la presència en xarxes socials proporcionen.

Estructurar una oferta de qualitat, atractiva i diferenciada, i unir esforços i recursos per treballar conjuntament, només pot aportar beneficis pel territori. I en aquest procés, un adequat ús de la xarxa és, a més d’imprescindible, una oportunitat que no es pot deixar escapar.

Imatge: www.versiorac1.wordpress.com

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s